PART OF THE
DRAADOGENBAND - TECHNISCHE INFO
OB-Draadogenbanden (ook wel oogjesbanden genoemd) worden in basis opgebouwd uit de voorgevormde draadogen gestoken op de dwarsstaven en versterkt met verstevigingsplaatjes meestal in rijen geplaatst tussen de draadogen (secties).
De fixering van de draadogen in breedte richting van de band kan op meerdere manieren geschieden. Zoals te zien is op bovenstaande afbeeldingen kan de fixatie van de draadogen in breedterichting geschieden op 6 verschillende manieren. De keuze van de fixatie is afhankelijk van het product en het productieproces. De meest toegepaste manieren van fixatie zijn de enkele of dubbele ondergelaste draad (EO/DO) en de fixatie door middel van de oogjes zelf (GE). De bovengelastedraden (BB) worden toegepast in zeef toepassingen en als meenemerstaafjes in licht oplopende transporten.
OB-KK draadogenband met kopkanten
Bovenstaande tekening toont de principe opbouw van een draadogenband met kopkanten. De steek van de draadogen (p) geeft de bouwgrootte van de band. De gewenste doorlaat van de band wordt verkregen door de ogen op een zekere afstand van elkaar aan te brengen (spoed s). De steek is te kiezen uit een aantal voorkeurswaarden. De spoed is, afhankelijk van uitvoering en constructie, vrij te kiezen. Steek, spoed en andere maten zijn terug te vinden op de basislijst.
I.v.m. de trekvastheid van de band worden een of meerdere rijen plaatjes regelmatig verdeeld over de breedte van de band. De beide zijkanten worden gewoonlijk voorzien van een dubbele rij plaatjes. Gebruikelijk is om onder deze rijen plaatjes de bandondersteuning aan te brengen. (afmeting plaatjes: e, h, w)
*De afstand tussen de rijen plaatjes bedraagt ca. 150 – 600 mm (maat y) (e.e.a. afhankelijk van belasting en belading van de band)
** Tolerantie op de breedte (b**) van de band is: 0 – d. (diameter oogstaafje).
***Maten e/h zijn de maten van de plaatjes die centrisch maar ook excentrisch aan de dwarsstaven bevestigd kunnen zijn(extra slijtlaag onderzijde)
OB – RK: Draadogenband met rollenkanten
De tekening hiernaast geeft de opbouw van een draadogenband met rolkanten. De opbouw van OB-RK is gelijk aan die van de OB-KK. De band kent dezelfde basis maten en uitvoeringen in draadoog fixatie. Het verschil is de rol tussen de 2 buitenste plaatjes.
OB – HK: Draadogenband met kettingkanten
De tekening hiernaast geeft de opbouw van een draadogenband met kettingkanten.De opbouw van OB-HK is gelijk aan die van de OB-KK. De band kent dezelfde basismaten en draadoogfixatie. Het verschil is dat de buitenste rijen plaatjes vervangen zijn door een hollebout ketting. Dit maakt dat de steek (p) van de band gerelateerd is aan de kettingsteek.
Ogenbanden met rollen en ketting kanten worden speciaal ingezet daar waar:
– een vermindering van de wrijving gewenst is.
– een extra garantie op gelijkloop gevraagd wordt.
– in constructies met negatieve knikken.
De diverse maten zijn vermeld in de basislijst.
Hollebout kettingen zijn er in rol uitvoering (zoals op de afbeelding) en in bus uitvoering. E.e.a. afhankelijk van steek en ketting type.
Er zijn veel varianten mogelijk. Veel gebruikte kettingen zijn de ASA, ANSI B.29.1 (transport), DIN en ISO kettingen in de steken ¾”, 1” , 1,5”, 2”, 50 mm, 3”, 75 mm en 100 mm.
Kettingen o.a. leverbaar in roestvrij staal of staal.